Duhovnost in religioznost v slovenski filmski produkciji - Pucer, Matevž (Bogoslovni vestnik, 2024)
Prispevek se osredotoča na vsebinsko analizo dokumentarnih in igranih filmov s posebnim poudarkom na temah, vezanih na duhovnost, cerkev in religioznost. Vzorec 427 enot predstavlja celotno slovensko filmsko produkcijo med letoma 1991 in 2022, skupaj z vsebinskimi opisi in metapodatki pa je bil analiziran s pomočjo metode analize vsebine. Rezultati so pokazali, da so teme duhovnosti v primerjavi s temami cerkve in religije dominantne in kažejo naraščajoči trend. Teme duhovnosti so v tematskem polju sicer relativno periferne, vendar so pomembne, saj zagotavljajo duhovno komponento dominantnim temam, predvsem temam, vezanim na osebnost in odnose, družino, partnerstvo, delo, prijateljstvo in solidarnost. Analiza metapodatkov je pokazala tudi, da a) so teme duhovnosti disperzirane relativno enakopravno med dokumentarne in igrane filme, medtem ko se teme, vezane na religijo in cerkev, pojavljajo predominantno v igranih filmih, ter b) da so teme duhovnost in religioznosti z vidika avtorstva v domeni režiserk.
Keywords: documentaries and feature films; dokumentarni in igrani filmi; duhovnost in religioznost v filmu; slovenski filmski arhiv; spirituality and religiosity in film; tematska analiza filma; tematska analiza slovenskega filmskega arhiva; the Slovenian film archive; thematic analysis of the film; thematic analysis of the Slovenian film archive