Organiziranost slovenskih izseljencev v Braziliji v kulturnih in narodno podpornih društvih - Hlebanja, Neža (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2022)
V prispevku avtorica obravnava organiziranost slovenskih izseljencev v Braziliji v kulturnih in narodno podpornih društvih v vseh obdobjih nastajanja skupnosti, to je pred prvo svetovno vojno, med obema svetovnima vojnama, po drugi svetovni vojni in po osamosvojitvi Slovenije. Sprva so bili slovenski izseljenci člani organizacij izseljencev iz držav, od koder so izhajali – Habsburške monarhije, Kraljevine Jugoslavije in Republike Jugoslavije. V obdobju med obema vojnama se ob jugoslovanskih že pojavljajo posebna slovenska društva. Po osamosvojitvi Slovenije 1991 do takrat obstoječa društva razpadejo po nacionalnem principu. Društva so bila tako kulturna kot tudi bratsko podporne organizacije.
Keywords: Beritoga; Brazilija; izseljenske organizacije; kulturna društva; migracije; migracijska politika; narodna društva; Naš dom; ORENUS; Primorje; SAIUG; slovenski izseljenci; Zveza Slovencev v Braziliji