The animistic way - Dos Santos, Victoria (Poligrafi, 2021)
avtorica skuša v članku raziskati podobnosti med sodobnim poganstvom in posthumanim projektom v tem, kako pristopata do nečloveškega naravnega sve-ta. Po eni strani posthumanizem odkriva nove načine pojmovanja ideje človeka in njegove povezanosti z nečloveškim svetom. Po drugi strani pa novopoganstvo s svojo animistično odnosnostno senzibilnostjo to razmišljanje širi v domeno du-hovnosti. Obe perspektivi izpodbijata moderno paradigmo, v kateri sta si narava in človek nasprotna in medsebojno nepovezana. Namesto nje predlagata odno-snostno ontologijo, ki sprejema »drugačnega drugega«. Ta celostni odnos med človekom in »vsem, kar ni človek«, je mogoče razumeti skozi semiotično chóro, pojem, ki ga je vpeljala Julia Kristeva in v katerem subjekt ni simbolno ločen od sveta, v katerega je zajet.
Keywords: animism; Animizem; čaščenje narave; earth - based religion; Neopaganism; Novo poganstvo; posthumanism; posthumanizem