On separable abelian p-groups - Ryabov, Grigory (Ars mathematica contemporanea, 2019)
?$S$?-kolobar (Schurov kolobar) se imenuje separabilen glede na razred grup ?$\mathcal K$?, če je vsak algebraični izomorfizem iz danega ?$S$?-kolobarja v ?$S$?-kolobar nad grupo iz razreda ?$\mathcal K$? induciran z nekim kombinatoričnim izomorfizmom. Končna grupa se imenuje separabilna glede na ?$\mathcal K$?, če je vsak ?$S$?-kolobar nad to grupo separabilen glede na ?$\mathcal K$?. Podamo popolno klasifikacijo abelovih ?$p$?-grup, ki so separabilne glede na razred abelovih grup.
Keywords: isomorphisms; izomorfizmi; p-groups; p-grupe; Schur rings; Schurovi kolobarji