Misel o Sloveniji in njeno udejanjenje v času od Majniške deklaracije do oblikovanja Države SHS in Narodne vlade SHS v Ljubljani - Perovšek, Jurij (Studia Historica Slovenica, 2018)
Po podani Majniški deklaraciji 30. maja 1917 je 15. julija 1917 prvo besedo o Sloveniji kot narodnopolitičnem telesu izrekel pisatelj Ivan Cankar. 2. avgusta 1917 se je za oblikovanje Združene Slovenije v naddualistični avstrijski jugoslovanski skupnosti zavzela katoliška Vseslovenska ljudska stranka. Do pomladi 1918 je besedo Slovenija večkrat izrekla in ob tem Ljubljano imenovala slovensko prestolnico. Z ustanovitvijo Narodnega sveta za Slovenijo in Istro v Ljubljani 16. in 17. avgusta 1918 se je začel večati politični miselni prostor, ki ga je lahko zaobjela ideja Slovenije. Avtor v prispevku leto 1917 in njegovo majniško vsebino predstavlja kot zgodovinsko prekretnico, ki je slovenski narodnopolitični razvoj usmerila v oblikovanje slovenske državnopravne enote in sočasno izkušnjo lastne nacionalne državnosti. Slovenska državnopravna samostojnost se v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev/Jugoslaviji ni ohranila, v drugi Jugoslaviji pa jo je izražal federativni položaj Slovenije v sestavljeni jugoslovanski državi. Leta 1991 je z vzpostavitvijo RS Slovenija postala državno ime.
Keywords: Avstro-Ogrska; Kraljevina SHS; Majniška deklaracija; politična zgodovina; Slovenija; zgodovina