Od kontroliranih kliničnih raziskav do na dokazih temelječega zdravljenja z zdravili - Grabnar, Iztok (Farmacevtski vestnik, 2012)
Članek predstavlja uvod v z dokazi podprto medicino. Predstavljena so načela za oceno veljavnosti klinične študije in presojo njenega praktičnega pomena. Opisan je pomen randomizacije in slepenja in postopek izračuna relativnega zmanjšanja tveganja, absolutnega zmanjšanja tveganja in potrebnega števila zdravljenih. Sposobnost kritične presoje klinične študije predstavlja osnovo za vseživljenjsko izobraževanje in boljšo oskrbo bolnikov.
Keywords: klinične študije; kritična ocena; raziskave; tveganje; uporabnost