Prekmurje leta 1917 - Kerec, Darja (Studia Historica Slovenica, 2018)
V prispevku je prikazana Kleklova publicistika v predzadnjem letu prve svetovne vojne. Prebivalstvo v Prekmurju je v veliki večini vesti s fronte prebiralo v lokalnem časopisu Novine, ki ga je izdajal in vsebinsko urejal duhovnik Jožef Klekl. Večji del teh vsebin je v povezavi s stanjem doma (Prekmurje) in širše (Avstro-Ogrska). Posebno težo so imele vesti iz črne kronike (splošno pomanjkanje, kraje in tihotapstvo) ter vesti o pogrešanih ali mrtvih rojakih. V tem delu si je Klekl pridržal uredniško pravico izpostavljati tudi lažne lokalne ''vesti'', na njih opozarjati ter objavljati demantije. Ne manjkajo pa tudi pogosto zabavne, domače in skrb vzbujajoče povzete tuje novice. Pri slednjih izstopajo poročila o dogodkih v Rusiji, Južni Ameriki, Združenih državah Amerike ter Palestini.
Keywords: časopisje; informiranje; Prekmurje; prva svetovna vojna; Slovenija; svetovna vojna 1914-1918; zgodovina