Slovenski doktorji filozofije s področja zoologije na dunajski univerzi do konca prve svetovne vojne - Kramberger, Petra (Ars et humanitas, 2025)
Prispevek obravnava slovenske študente, ki so do konca prve svetovne vojne na du-najski univerzi pridobili doktorat filozofije s področja zoologije. Na podlagi obsežnega arhivskega gradiva rekonstruira njihove študijske poti ter analizira širšo znanstveno in družbeno vlogo, ki so jo ti posamezniki odigrali po zaključku študija. Uvodni del oriše razvoj zoologije na dunajski univerzi in osvetli vpliv vodilnih profesorjev, Bertholda Hatschka in Karla Grobbna, pri oblikovanju znanstvene usmeritve slovenskih študen-tov. Osrednji del prispevka prinaša biografske portrete doktorandov, pri čemer izpo-stavlja njihovo znanstveno profilacijo, interdisciplinarno izobrazbo in poklicno pot. Posebna pozornost je namenjena vprašanju, ali so po doktoratu ostali zvesti zoologiji ali pa so se usmerili na druga znanstvena, pedagoška ali kulturna področja. Zaklju-ček pokaže, da dunajski univerzitetni sistem ni nudil zgolj strokovnega znanja, tem-več je deloval kot oblika kulturnega kapitala, ki je diplomantom omogočil dejavno soustvarjanje znanstvenih, izobraževalnih in javnih ustanov v slovenskem prostoru. Raznolikost njihovih poklicnih poti priča o vlogi visokošolskega izobraževanja pri modernizaciji slovenske znanosti in družbe na prehodu v 20. stoletje.
Keywords: 19th-century natural sciences; doctorate in philosophy; doktorat filozofije; dunajska univerza; history of science; naravoslovje v 19. stoletju; Slovenian zoologists; slovenski zoologi; University of Vienna; zgodovina znanosti