Moving beyond T/V pronouns of power and solidarity in interaction - Nanbakhsh, Golnaz (Linguistica (Ljubljana), 2012)
Obstoječe raziskave zaimkov naslavljanja v perzijskem jeziku so bile večinoma izvedene s pomočjo vprašalnikov o rabi in slonijo na poenostavljenem analitičnem modelu T/V (kategorijo "T" v perzijščini predstavlja to (ti), vljudnostno kategorijo "V" pa šoma (vi)). Pričujoči prispevek se osredotoča na analizo komunikacijskih strategij pri rabi mešane konstrukcije (vikanje z zaimkom šoma v kombinaciji z glagolom v drugi osebi ednine). Analiza je osnovana na korpusu interaktivnih pogovorov in odprtih intervjujev, njeni rezultati pa razlagajo variantnost dejanske rabe perzijskega sistema naslavljanja. Strateška uporaba mešane konstrukcije namreč kaže, da je vljudnost pri naslavljanju lahko odvisna od pogajalskega odnosa med govorcema.
Keywords: persan; perzijščina; politesse; Pro-form; pronom; pronoms d'adresse; tikanje; tutoiement; vikanje; vljudnost; vouvoiment; zaimek; zaimki naslavljanja