Measuring Change: the Neolithic pottery Sequence of Vinča-Belo brdo - Schier, Wolfram (Documenta Praehistorica, 2000)
V članku se ukvarjamo s keramiko iz znamenitega neolitskega tel najdišča Vinča v Jugoslaviji. V zgodnejših raziskavah so smatrali, da ima 9-metrska stratigrafija najdišča le omejeno kronološko vrednost, saj izkopovalci niso dokumentirali lege najdbi glede na dejanske plasti, ampak so zapisovali le odgovarjajoče režnje. S teoretičnim razglabljanjem in statističnimi analizami poskušamo oceniti, kakšno kronološko ločljivost lahko dosežemo z najdbami starih izkopavanj. Z novejšo radiokarbonsko datacijo stratificiranih vzorcev iz starih izkopavanj smo izdelali absolutno časovno skalo stratigrafije. Stratigrafske podatke uporabljamo, da zmanjšamo statistično napako teh datacij, ki jih povzroča kalibracijski proces. In končno, kvantitativno spremembo v pogostosti tipa keramike primerjamo z interpolirano stopnjo sedimentacije. ta primerjava omogoča ločevanje med inovativnimi in mirujočimi fazami v proizvodnji keramike ter med razlikami v stopnji akumulacije črepinj v naselbini.
Keywords: Vinča; neolitik; stratigrafija; stratigraphy; seriacija; radiokarbonska datacija