Teaching feints to handball beginners, preliminary results - Henigman, David (Annales kinesiologiae (Koper), 2021)
Cilj te začetne raziskave je bila ocena dvomesečnega programa za izboljšanje izva-janja enojnega lažnega koraka v levo s prehodom po desni ter enojnega lažnega koraka v desno s prehodom po levi in »odmikom« nasprotnikove roke. V raziskavi je sodelovalo šestnajst mladih rokometašev v starosti 9.64 ± 0.87 let. Program je trajal dva meseca, v tem času je bilo 18 od skupno 52 treningov (35 %) posvečenih izboljšanju izvajanja lažnih akcij oziroma t. i. fintiranja. Ob začetku izvajanja programa je bil posnet video, prav tako tudi ob koncu programa. Videoposnetka so analizirali trije strokovnjaki, ki so si pri ocenjevanju pomagali s podrobnim ocenjevalnim seznamom in kriteriji. Za obe spremenljivki smo določili osnovne parametre opisne statistike. Metrične vrednosti strokovnih ocen smo analizirali z vidika zanesljivosti (Cronbachov alfa) in skladno-sti (povprečne interkorelacije med postavkami). Spremembe na ravni izvajanja lažnih akcij na različnih časovnih točkah smo analizirali z neparametrično metodo (Wilcoxo-nov test z rangi). Rezultati so pokazali zadovoljivo zanesljivost in skladnost preizkusov (?1=0.90; r1=0.80; ?2 =0.86; r2=0.87). Pregled rezultatov je pokazal pomembno razli-ko med začetnim in končnim stanjem pri usvajanju obeh motoričnih sposobnosti (T1 = 114.5, p= 0.01; T2 =7.00; p= 0.01). Omejitve raziskave so velikost vzorca ter odsotnost kontrolne skupine in validacije instrumenta.
Keywords: delovni program; enojni lažni korak; handball; handball players; motor skills; Motorične sposobnosti; Rokomet; rokometaši; single feint; Športniki; teaching methods; Učne sposobnosti; work program