A Systematic Scoping Review of Female Teachers Working in Risky Areas in South Africa - Collins Potokri, Onoriode (Sodobna pedagogika, 2025)
Južnoafriška republika je država z veliko stopnjo nasilja nad ženskami. Učiteljice v Južni Afriki se morajo podobno kot njihovi moški kolegi spopadati z zahtevnostjo poučevanja v okoljih, za katera so značilni socialni nemiri, kriminal in nestabilnost. Namen sistematičnega pregleda je bil ugotoviti, kako varne so učiteljice na svojih delovnih mestih, zlasti z analizo izzivov, s katerimi se srečujejo na teh nestabilnih območjih, ter njihovih vplivov na dobrobit in produktivnost. Za pripravo in analizo podatkov je bila uporabljena metoda sistematičnega pregleda literature, za obsežno iskanje v štirih podatkovnih zbirkah – Google Scholar (n = 52), Scopus (n = 11), Teacher Reference Center (n = 55) in Taylor and Francis (n = 123) – pa diagram poteka PRISMA. Pred uporabo izključitvenih in vključitvenih meril je bilo identificiranih 241 člankov. Za kvalitativno vrednotenje je bilo uporabljeno orodje MMAT (Mixed Methods Appraisal Tool), različica 18. V raziskavo je bilo nato vključenih 17 študij, ugotovitve pa so pokazale, da se učiteljice, ki delajo na tveganih območjih v Južni Afriki, soočajo s precejšnjimi izzivi, med drugim z omejenimi viri in s stalno izpostavljenostjo nasilju, kar vpliva na njihovo poklicno rast in zadovoljstvo pri delu. Kljub temu pa te učiteljice ostajajo neomajno predane svojim učencem, učenkam in poklicu. Ugotovitve opozarjajo tudi na potrebo po vladni podpori in posegih, ki lahko zagotovijo varnost ne le učiteljic, temveč tudi učenk, učencev in drugih članov šolske skupnosti.
Keywords: education; female teachers; izobraževanje; Južna Afrika; pedagogika; pedagogy; risky environment; South Africa; tvegano okolje; učiteljice; vzgoja; vzgoja in izobraževanje