Specializations in nursing - Sever, Martin (Obzornik zdravstvene nege, 2015)
Uvod: V Sloveniji študentom in zaposlenim v zdravstveni negi karierni razvoj na področju specializacij še ni omogočen. Namen raziskave je ugotoviti načrte študentov za njihov karierni razvoj in njihov odnos do specializacij v zdravstveni negi. Metode: Podatki so bili zbrani s spletnim vprašalnikom (alfa = 0,82). V vzorec so bili vključeni študentje treh fakultet, ki izvajajo program zdravstvene nege v Sloveniji. Vrnjenih je bilo 385 vprašalnikov. Analiza podatkov je bila narejena s SPSS (verzija 20.0): t-test, ANOVA, Pearsonova korelacija in faktorska analiza. Rezultati: Za nadaljevanje študija bi se odločilo 258 (67 %) anketirancev. Najbolj prepoznane specializacije so nujna medicinska pomoč (20 %), anesteziološka zdravstvena nega in intenzivna terapija (14 %) in zdravstvena nega kirurškega bolnika (11 %). Starejši študentje se odločajo za razloge, ki so bolj povezani z zdravstveno nego, mlajši študentje za razloge, ki so močneje povezani z medicino. Za moške je bolj značilno, da pri razvoju specializacij dajejo večji pomen ekonomskim razlogom (t = 0,552, p = 0,011). Študentje višjih letnikov (F = 2,407, p = 0,041) in študentje z višjo povprečno oceno (F = 3,222, p = 0,023) v ospredje odločanja za specializacije postavljajo razloge, ki so povezani z negovanjem. Diskusija in zaključek: Študentje vidijo specializacije kot nujnost za zagotavljanje vzdržnega zdravstvenega sistema pri nas in kot možnost lastnega nadaljnjega študija.
Keywords: medicinske sestre; nurse specialist; podiplomsko izobraževanje; postgraduate education; specialist knowledge; specialistična znanja