Determination of coulomb's friction coefficient directly from cylinder compression tests - Duran, Deniz (Strojniški vestnik, 2016)
Razvita je bila nova metoda za neposredno določitev koeficienta Coulombovega trenja pri aplikacijah kovanja v hladnem s preizkusi stiskanja valja. Pri klasičnem pristopu se meri deformirana neenakomerna oblika stisnjenega preizkušanca in meritve se nato primerjajo z rezultati kalibracijskih simulacij, ki pokrivajo različne koeficiente trenja. Klasični pristop je zelo zamuden in zahteva vnaprejšnje poznavanje krivulj tečenja materiala. Težave nastopijo zaradi nehomogene porazdelitve spremenljivk polja, ki so posledica trenja na stiku med ploščo in preizkušancem. Nova metoda odpravlja potrebo po podrobnem poznavanju krivulje tečenja ter lahko zamenja kalibracijske simulacije za vse materiale in koeficiente trenja s preprostim polinomskim metamodelom.
Keywords: digitalna analiza posnetkov; koeficient Coulombovega trenja; preizkus s stiskanjem valja; spremenjena kontaktna površina