Makroekonomski pogled na plače v Sloveniji - Poje, Andreja (Delavci in delodajalci, 2023)
Avtorica v prispevku predstavlja pomen plač, ključne lastnosti plačnega sistema v javnem in zasebnem sektorju ter ključne izzive in težave s katerimi se soočata. Avtorica prav tako prikaže primerjavo med plačami v zasebnem in javnem sektorju ter značilnosti zaposlenih v obeh sektorjih. V sklepnem delu nakaže, kako bi bilo potrebno pristopiti k spremembi plačnega sistema v zasebnem sektorju in poudari pomen ohranitve enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.
Keywords: delovno pravo; javni sektor; makroekonomija; minimalna plača; minimum wage; plače; public and private sector wage systems; Slovenija; wage distribution in Slovenia; wages; zasebni sektor