Pregled statusa in raziskanosti hroščev (Coleoptera) evropskega varstvenega pomena v Sloveniji s predlogom slovenskega poimenovanja - Vrezec, Al (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2011)
Intenzivnejše raziskave izbranih varstveno pomembnih vrst hroščev po Evropi sodala nova znanja, ki spreminjajo tudi meje razširjenosti posameznih vrst. V prispevku je podana revizija seznama varstveno pomembnih vrst hroščev s seznamov prilog Direktive EU o habitatih, ki se pojavljajo v Sloveniji. Nov seznam tako obsega 20 vrst iz družin Rhysodidae, Carabidae, Dytiscidae, Leiodidae, Elateridae, Buprestidae, Cerambycidae, Lucanidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Cucujidae, Meleandrydae in Bostrichidae, s pregledom in predlogislovenskih imen, pregledom biologije in ekologije vrst ter trenutnim poznavanjem statusa in pojavljanja v Sloveniji. Glede na novejše slovenske in tuje raziskave so zbrane tudi metode detekcije oziroma vzorčenja vrst. Namen prispevka je spodbuditi raziskovanje obravnavanih vrst v Sloveniji, saj gre večinoma za izredno pomanjkljivo poznane vrste.
Keywords: hrošči; metode vzorčenja; natura 2000; seznam vrst; slovenska imena