Literarna oseba v sodobnem slovenskem romanu - Zupan Sosič, Alojzija (Jezik in slovstvo, 2016)
Za določitev literarne osebe je bistvena njena dvojna identiteta; na eni strani iluzija posnemanja "osebe", na drugi strani pa ideja o literarni konstrukciji, medtem ko je njen prikaz odvisen od stopnje mimetičnosti in literarne norme. Ta dvojnost me je pri raziskavi literarne osebe v sodobnem slovenskem romanu zadnjih let (1990-2015) usmerila k povezovanju znotrajbesedilne in zunajbesedilne resničnosti. Tako sem spremembe romaneskne osebe navezala na tri značilnosti romaneskne poetike na prelomu stoletja, med katerimi sta vnesli v karakterizacijo največ inovativnosti prevlada t. i. male zgodbe in nova emocionalnost. Obe sta zaznamovali like z naslednjimi značilnostmi: večji delež protagonistk, sodobne podobe ženskosti in moškosti, ujete v spolne stereotipe in njihovo dekonstrukcijo, spreminjanje spolnih vlog, prevpraševanje tradicionalnih družinskih vezi, več pozornosti "marginalnim" spolom in otroški perspektivi ter aktivizem v izrednih razmerah.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; prose; proza; sodobni slovenski roman; literarna oseba; dvojna identiteta; karakterizacija; literarna teorija; literary theory; literarne študije