Metodološke dileme in njihove rešitve v raziskovalnem načrtu z zaporedno uporabo kvantitativnih in kvalitativnih metod - Hlebec, Valentina (Teorija in praksa, 2012)
V članku je ovrednoten pojasnjevalni raziskovalni načrt z izbiro udeležencev in integracijo kvantitativnih in kvalitativnih metod glede na elemente raziskovalnega načrta, kot so čas, stroški, dostop do podatkov, uporabljen vzorec, izbor udeležencev, kakovost indikatorjev in kakovost podatkov. Izbrana metoda in metodološke dileme, ki se pojavijo pri implementaciji tega raziskovalnega načrta z uporabo sekundarnih kvantitativnih podatkov, so najprej predstavljene na primeru lastne raziskave. Nato z metaanalizo izbranih člankov kritično ovrednotimo ugotovljene metodološke dileme pri uporabi sekundarnih kvantitativnih podatkov ter najpogostejše rešitve teh dilem v pojasnjevalnem raziskovalnem načrtu z izbiro udeležencev. Kljub določenim omejitvam sekundarnih kvantitativnih podatkov je uporaba le-teh priporočljiva, saj prednosti uporabe sekundarnih podatkov odtehtajo ugotovljene pomanjkljivosti. Vseeno pa morajo raziskovalci ovrednotiti ključne omejitve pri uporabi sekundarnih podatkov v pojasnjevalnem raziskovalnem načrtu z izbiro udeležencev in integracijo metod ter zagotoviti metodološko in vsebinsko veljavnost izbranih rešitev.
Keywords: Družboslovna metodologija; Social science methodology; Quantitative method; Kvantitativna metoda; Kvalitativna metoda; Qualitative method; raziskovalna dejavnost; načrti