Prorogacija mednarodne pristojnosti - Kramberger Škerl, Jerca (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
V mednarodnem zasebnem pravu sporazumi o mednarodni pristojnosti (SMP) pomenijo odstop od pravil o mednarodni pristojnosti, vsebovanih v abstraktnih pravnih aktih. Avtorica analizira SMP v slovenskem nacionalnem pravu, tj. po Zakonu o mednarodnem zasebnem pravu in postopku. Obravnava razloge za sklepanje SMP, možno vsebino takih sporazumov, njihove učinke, pogoje za njihovo dopustnost, veljavnost in pravo, ki ga je treba uporabiti za njihovo presojo. Sledi analiza mednarodne pristojnosti na temelju privolitve toženca in obravnava kompleksnih pravnih položajev, kot so na primer vpliv SMP na tretje osebe ter kombinacija pravil o SMP in pravil o atrakciji pristojnosti. Posebno pozornost avtorica namenja problematiki primerov, ko sklenitev SMP povzroči nezaželene posledice s stališča temeljnih pravnih načel in pravice dopoštenega sojenja.
Keywords: mednarodno zasebno pravo; sodišča; pristojnosti; sporazumi