Filozofija, morala in etika v zdravstveni negi - Šmitek, Jana (Obzornik zdravstvene nege, 1998)
V članku je predstavljen oris filozofije, morale in etike ter njihove pojavne oblike v zdravsteni negi. Vključuje razlago pojmov, kot so vrednote, pravice, dolžnosti in odnosi v povezavi z zdravstveno nego. opisana je tudi vloga filozofije v sodobnem menedžmentu zdravstvene nege. Članek skuša prek razumevanja filozofije, moralnoetičnih načel, vrednot, pravic, dolžnosti in odnosov omogočiti razumevanje dokumenta filozofije zdravstvene nege, ki se pojavlja kot končni rezultat naštetega in kot vodilo za delo v praksi. Predstavljena sta tudiprimera dokumetov filozofije zdravstvene nege kliničnegaoddelka - za uporabnike in za zaposlene.
Keywords: Abdomen; Ethics, nursing; medicinska etika; morala; morality; Morals; Nurse-patient relations; Nursing care; Patient advocacy; Philosophy, nursing; Surgery; zdravstvena nega