Effect of 818A and 827N flocculants on seawater magnesia process - Petric, Nedjeljka (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Preiskovana je bila uporaba anionskega 818A flokulanta (poliamida) nizozemskega proizvajalca Herkules z namenom povečanja hitrosti usedanja magnezijevega hidroksida iz morske vode in definiranja optimalnih pogojev usedanja. Učinkovitost flokulanta 818A smo primerjali z učinkovitostjo 827N flokulanta. Preiskave so bile nareje pri različnih stopnjah usedanja in različnih količinah dodanega 818A flokulanta. Dobljene odvisnosi so opisane z odgovarjajočimi analitičnimi izrazi. Rezultati preiskave kažejo na znatno povečanje hitrosti usedanja delcev pri nestehiometričnem usedanju, to je, usedanju pri uporabi manjše količine usedalnega sredstva od stehiometrično potrebne količine. Navedeno se pojasnjuje z modelom delca ?$Mg(OH)_2$?. Na osnovi ugotovljenih usedalnih karakteristik suspenzij magnezijevega hidroksida v menzuri pri pogojih diskontinuirnega usedanja, je bil narejen preračun za kontinuirano usedanje z uporabo Kynchove teorije. Pri 100% usedanju se pridobi 23,05, pri 80% usedanju pa 52,69 ?$kgh^{-1}$? magnezijevega hidroksida, kar predstavlja znatno povečanje proizvodnosti usedalnika. Iz ugotovljenega je razavidno, da je hitrost usedanja suspenzije magnezijevega hidroksida zelo važna količina v proračunu potrebne površine usedalnika.
Keywords: magnezijev hidroksid; morska voda; flokulanti; flokulacija; usedanje