Načrtovanje knjižnic v smeri kakovostnega dela in izboljšane uporabniške izkušnje - Dovjak, Mateja (Knjižnica, 2019)
Namen: Graditev knjižnic obsega fazo projektiranja, fazo dovoljevanja in fazo gradnje. Knjižnična stavba mora izpolnjevati osnovne zahteve, ki veljajo za gradbene objekte na splošno in specifične zahteve glede na namen, vrsto, velikost, zmogljivost, predvidene vplive in druge značilnosti stavbe. Nabor literature o načrtovanju knjižničnih stavb v Sloveniji je skop. Načrtovanje stavb in sistemov ne sledi trenutnemu trendu rabe knjižnic, kar se pogosto odrazi v slabi kakovosti notranjega okolja. Namen članka je izdelava morfologije načrtovanja knjižničnih stavb, katerih namen ni le v hramba in izposoja knjižničnega gradiva, temveč tudi omogočanje raznolikih aktivnosti uporabnikov. Metodologija: Izveden je sistematični pregled literature o načrtovanju knjižničnih stavb, zakonskih zahtev in priporočil za kakovostno notranje okolje knjižnic v slovenskem prostoru. Izdelana je bila nadgradnja metode inženirskega načrtovanja po Morris Asimow, glede na specifike knjižnične stavbe, njenih uporabnikov in gradiva. Rezultati: Izdelani postopek načrtovanja poteka v šestih fazah.: 1. določitev namembnosti; 2. geomorfološke, klimatske in lokacijske danosti; 3. geometrija objekta in orientacija; 4. definicija aktivnih con in zahtevanih pogojev; 5. določitev funkcionalnih con, sestave in križanja; 6. podporni sistemi za delovanje objekta. Cilj predstavljenega postopka načrtovanja je v celovitem pristopu in vključitvi knjižničarjev ter uporabnikov. Omejitve raziskave: Sistematični pregled literature je bil opravljen v slovenskem prostoru in ni vključeval pravih aktov, ki veljajo v drugih državah članicah. Izdelan postopek načrtovanja se ni preizkusil na dejanski knjižnici temveč na ostalih javnih objektih. Uporabnost raziskave: Rezultati imajo uporabno vrednost za gradnjo ali prenovo v smeri stimulirajočega okolja za obiskovalce in zaposlene, kot tudi za hrambo gradiva. Kompleksnost načrtovanja knjižnične stavbe zahteva multidisciplinaren pristop, ki temelji na sodelovanju strok in uporabnikov.
Keywords: knjižnice; knjižnične zgradbe; metodologija; načrtovanje; Slovenija