Natančnost lidarskih podatkov z vidika hidravličnega modeliranja površinskih voda - Moderc, Marjan (Acta hydrotechnica, 2017)
Agencija RS za okolje je v okviru projekta FRISCO1 spomladi 2017 izvedla klasične geodetske meritve 270 prečnih profilov vzdolž celotnega toka reke Sotle, s katerimi smo pridobili več kot 5000 ročno izmerjenih točk neposredne okolice struge Sotle. Izmerjene geodetske točke smo primerjali s prosto dostopnimi podatki Laserskega skeniranja Slovenije (LSS) iz leta 2014, da bi ugotovili, kakšna je višinska natančnost razpoložljivih lidarskih podatkov na območju vodnih teles. Ugotovili smo, da obravnavani lidarski podatki nudijo zajem splošne topografije manjše rečne struge s povprečno višinsko natančnostjo okoli 0,5 m, točke zunaj omočenega dela struge dosegajo višinsko natančnost dobrih 10 cm, lidarske točke na odprtih, ravnih površinah pa se višinam geodetskih meritev približajo že na povprečno 5 cm. Omenjene višinske napake posameznih točk na nivoju prečnih profilov prinesejo povprečno 15 % zmanjšanje površine prečnega prereza in posledično prevodnosti profila. Študija ugotavlja, da se podatki Laserskega snemanja Slovenije kot zanesljiv podatkovni vir v hidravličnem modeliranju kažejo za topografske elemente, kot so poplavne površine, plitvejši rečni odseki ter večji linijski infrastrukturni in hidrotehnični objekti, neprimerni pa so za pridobivanje podatkov o geometriji zacevitev in prepustov, poteku dna struge rečnih odsekov z večjo globino in zahtevnejših hidrotehničnih objektov. Tekom študije smo razvili tudi preprosto in učinkovito orodje za izdelavo prečnih profilov iz lidarskih podatkov ter obdelavo terenskih snemanj profilov Xsection, ki je brezplačno na voljo za prenos in uporabo.
Keywords: cross section; geodetic surveying; geodetske meritve; hidravlično modeliranje; hydraulic modelling; LIDAR; prečni prerezi; vertical accuracy; višinska natančnost