Congenital depression of the skull. A case report - Giannakopoulou, Christina C. (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
Prirojene vbokline lobanje so redke. Običajno nastanejo zaradi mehanskih vzrokov ali dlje trajajočega pritiska na glavo pred ali med porodom. Opisan jeprimer 3200 g težke novorjenke, pri kateri je bil zaradi nevarnosti porodne stiske v 38. tednu gestacijske starosti narejen carski rez. Po porodu so s kliničnim pegledom ugotovili 5 cm veliko in 2 cm globoko uboklino, ki je ležala na zgornjem zadnjem delu temenice. Nevrološki pregled ni pokazal drugihsimptomov, pravtako na CT slikah ni bilo videti zloma kosti. Ker niso odkrili nevroloških znakov bolezni, so novorojenko konzervativno zdravili. Pri6 mesecih je bil otrok na pregledu normalno razvit, vboklina pa se je spontano zmanjšala.
Keywords: Abnormalities; Cephalometry; Craniofacial abnormalities; Infant, newborn; Parietal bone; Skull