Realna ocena vrednosti projekta drugi tir železniške povezave Divača-Koper in odgovorno vodenje infrastrukturne investicije - Strah, Bojan (Gradbeni vestnik, 2018)
Strokovno vodenje infrastrukturnih investicij zahteva, da se v okviru vsake projektne faze izdela novelacija ocene stroškov glede na razpoložljive informacije in nivo obdelave projektne in tehnične dokumentacije. Ocena vrednosti investicije na podlagi primerljivih projektov je postopek, ki lahko služi zgolj za stroškovno orientacijo v začetnih fazah projekta. Podobno velja za ocene vrednosti na osnovi statistično pridobljenih tržnih cen za enoto postavk popisa del, kot jih običajno določi projektant. Pravilni strokovno utemeljeni postopek ocene vrednosti je uporaba gradbene kalkulacije po metodi ABC (ang. Activity-Based Costing) in izdelava tehno-ekonomskega elaborata, ki zahteva podrobno poznavanje projekta in obravnavanje ključnih projektnih aktivnosti. V prispevku so izpostavljene nepravilnosti v dosedanjih ocenah stroškov in postopkih vodenja projekta ter predlagan pravilni postopek izračun stroškov za primer izgradnje predora T1, ki je del investicijskega projekta izgradnje nove železniške povezave med Divačo in Koprom. Izračun je izdelan na podlagi osnutka investicijskega programa in neuradne projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Keywords: ABC method; ABC-metoda; bill of quantities; CERP; construction enterprise resource planning; construction manager; cost engineering; cost estimating; drugi tir Divača-Koper; gradnja predorov; načrtovanje virov gradbenega podjetja; ocenjevanje investicij; popis del; project management; projektno vodenje; second track Divača Koper; stroškovni inženiring; tunnel construction; vodja investicije