The occurrence of technological triad - Mičunović, Milijana (Knjižnica, 2016)
Znanstveni diskurz obravnava triade kot pojmovne strukture, katerih namen je, da poudarijo povezavo med pojmi, s katerimi je opisan določen pojav. Znamenita Popperjeva triada je sestavljena iz sveta fizičnih objektov in procesov (Svet 1), sveta mentalnih objektov (Svet 2) in sveta objektivnega znanja (Svet 3), pod katerim lahko razumemo vse produkte mišljenja - svet informacij, znanja, znanstvenih teorij, literature itd. V zadnji polovici stoletja so informacijska in komunikacijska tehnologija (IKT) in novi mediji spremenili vse tri ravni naše realnosti. Članek analizira vpliv IKT ter novih medijev na Popperjev svet 1, 2 in 3 z uporabo metode primerjalne analize. Kot prikazuje članek, moderna doba prinaša novo pojmovno triado, ki ne nasprotuje Popperjevi triadi, pač uvaja nove integralne elemente. Ti elementi se z njo križajo ter so z njo v interakciji. V tej novi triadi je svet fizičnih objektov zamenjan z virtualno realnostjo (tj. virtualni svet), svet mentalnih objektov je zamenjan s trans mentalnimi objekti (tj. trans mentalni svet), svet objektivnega znanja pa je zamenjan s svetom digitaliziranih podatkov/informacij/znanja v kontekstu umetne inteligence (tj. digitalni svet). Ti novi arhitektonski elementi gradijo novo pojmovno strukturo, ki cilja na definicijo, opis in predstavitev novih med seboj povezanih pojmov, ki so bistveni za boljše razumevanje sedanje totalne realnosti. Predstavljajo novo ontologijo sveta, ki opisuje realnost, ki je ne moremo ločiti od pojmov informacije in tehnologije.
Keywords: artificial intelligence; human-technology interaction; ICT; informacijsko-komunikacijska tehnologija; interakcija človek-računalnik; Popperjeva triada; Popper's triad; totality of reality; totalna realnost; umetna inteligenca; virtual realities; virtualna realnost