Tehnika oziralne zveze in oziralni zaimki - Dippong, Horst (Jezik in slovstvo, 2000)
Pričujoči prispevek posvečam oziralnim zaimkom. Čemu se ukvarjam z oziralnimi zaimki in zakaj se mi zdijo zanimive oziralne besede? Na to vprašanje obstajata vsaj dva odgovora. Prvi bi bil, da zato, ker se oziralna tehnika pri tvorjenju večstavčnih povedi bistveno razlikuje od drugi tehnik tvorjenja povedi, drugi pa, da zato, ker se zdi, da ima slovenščina zanimiv sistem oziralnih zaimkov: kdor, kdorkoli, kateri, čigar, kar, kjer ... ter posebno zanimiv status besede ki. Prispevek se omejuje na samostalniške in posamostaljene oziralne besede tipa kdor, ki kater-, ob strani pa pušča prislovne (kadar, kjer ...) in pridevniške zaimke (kakršen, kolikršen in kater-).
Keywords: Slovene; slovenščina; sintaksa; zaimek; Pro-form; oziralni zaimki