Violence in the mesolithic - Roksandic, Mirjana (Documenta Praehistorica, 2006)
Mezolitske populacije so na področju donavske soteske Železna vrata (Srbija/Romunija) živele več kot 1500 let (pred 7000 BC do okoli 5500 BC) v enem izmed bolj ugodnih okolij za nabiralništvo v Evropi. Večino tega časa je bilo nabiralništvo dominantna ekonomija. S poljedelstvom so se skupine v tej regiji začele ukvarjati od približno 6500 BC dalje. Ta raziskava preiskujeosebke iz štirih najdišč ob Donavi (Lepenski Vir, Vlasac, Padina in Hajdučka Vodenica), katerih travmatične poškodbe so najverjetneje posledica nasilnih interakcij. Če upoštevamo število osebkov, ki so pokopani na teh najdiščih (MNI = 418), so bila ta dejanja redka, pa dokazov o določenem časovnem vzorcu ni. Verjetno predstavljajo občasne konflikte. Vzorec ne podpira predstave o lokalnem vojskovanju, ki naj bilo značilnost mezolitika, ne medosebnih/medplemenskih konfliktov v času kontaktov s poljedelskimi skupnostmi. Drugačen vzorec nasilja med mezolitskimi najdišči na desnem bregu Donave in sočasnim najdiščem Schela Cladovei na levem bregu pojasnjujemo z razlikami v arheološkem kontekstu, geografski legi in morda specifični lokalni zgodovini.
Keywords: Serbia; Srbija; archaeology; arheologija; prazgodovina; mezolitik; neolitik; družbene razmere; nasilje; poškodbe