Oktobrska revolucija in Slovenci - Repe, Božo (Studia Historica Slovenica, 2018)
Avtor se v prispevku ukvarja s socialistično idejo, komunizmom, zgodovino komunizma in socializma v Sloveniji v kontekstu vpliva oktobrske revolucije. Ta je imela vpliv v obdobju takoj po prvi svetovni vojni, ko je madžarska revolucija zajela tudi del slovenskega ozemlja in se je oktobrska revolucija tudi sicer odrazila v povojnem revolucionarnem vrenju na slovenskem ozemlju. Drugo obdobje vpliva je bilo med letoma 1945-1948, ko je Jugoslavija prevzela sovjetski model, a ga je po sporu z Informbirojem opustila in uvedla specifčen samoupravni socializem.
Keywords: Jugoslavija; komunistična partija; oktobrska revolucija; Slovenija; socializem; zgodovina