Ozadje uspešnosti potiska s prsi pri tekmovalcih triatlona moči - Reya, Matija (Šport (Ljubljana), 2018)
Potisk s prsi velja za eno izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih vaj za razvoj jakosti in predstavlja eno najbolj prepoznavnih vaj za moč pri delu z utežmi. V športu triatlona moči, za katerega je značilna manifestacija največje jakosti, je potisk s prsi - poleg počepa in mrtvega dviga - sestavni del uspešnega rezultata. Pri pregledu literature na področju dejavnikov uspešnosti potiska s prsi pri enkratni ponovitvi z mejnim bremenom (1 RM) smo ugotovili, da lahko dejavnike razdelimo v tri vsebinske skupine. Prvo sestavljajo strukturni dejavniki, med katere spadajo parametri telesne sestave in parametri telesnih razsežnosti. Drugo sestavljajo dejavniki tehnike, med katere spadajo kinematika palice in zgornje okončine, višina ledvenega loka in sila potiskanja stopal v podlago. Tretjo sestavljajo živčno-mišični dejavniki, ki jo zavzemajo parametri nivoja mišične aktivacije, mišične arhitekture in mišične aktivnosti primarnih izvajalk giba v posameznih fazah dviga. Zaradi splošnega pomanjkanja literature na področju populacije tekmovalcev triatlona moči spodbujamo več raziskovanja na tem področju.
Keywords: dvigovanje uteži; potisk s prsi; tekmovalci; triatlon moči; uspešnost