Kopule in asimetrija parov slučajnih spremenljivk - Humar, Tilen (Matrika, 2024)
Kopule so v zadnjem času postale uporabne predvsem za proučevanje odvisnosti in korelacije slučajnih spremenljivk, dodatno pa omogočajo tudi modeliranje porazdelitev slučajnih vektorjev preko ocen za njihove robne porazdelitve. V tem članku so predstavljeni osnovni koncepti teorije kopul, nato pa je vpeljan tudi pojem asimetrije parov slučajnih spremenljivk. V zadnjem delu sledi še obravnava različnih razredov kopul glede na pripadajočo zgornjo mejo asimetrije.
Keywords: asimetrija; asymmetry; copulas; kopule; probability; random variables; Sklar theorem; Sklarov izrek; slučajne spremenljivke; verjetnost