Izražanje encimov ciklooksgenaza-1 in cikloksigenaza-2 v zdravem srcu in v srčnem infarktu pri človeku - Kočevar, Urška (Medicinski razgledi, 2006)
Ciklooksigenaza (COX) je ključni encim pri nastajanju prostanoidov, ki vplivajo na številne celične funkcije. Poznamo dve izoformi COX, to sta COX-1 in COX-2. V naši nalogi smo določili izražanje obeh izoform COX v zdravem srcuin v srčnem infarktu pri človeku. Predvidevali smo, da je COX-1 prisotna predvsem ali izključno v zdravem srcu, COX-2 pa v srčnem infarktu. Raziskava je bila narejena na obdukcijskih vzorcih srca, ki smo jih razdelili v dve skupini: v prvi so bili vzorci srca 10 zdravih oseb, ki so umrle v prometnih nesrečah, v drugi pa obdukcijski vzorci srca 35 bolnikov, ki so umrli za posledicami srčnega infarkta. Vse vzorce smo obarvali s hematoksilinom in eozinom, COX-1 in COX-2 smo prikazali z imunohistokemično metodo. V zdravem srcu je COX-1 izražena v žilah in endokardu, v miocitih pa ne; COX-2 v zdravemsrcu večinoma ni prisotna ali pa le v redkih miocitih. V srčnem infarktu se v miocitih sproži sinteza COX-2, ne pa tudi COX-1. Obe izoformi sta prisotni v sestavinah granulacijskega tkiva in veziva; reakcija na COX-1 je intenzivna in skoraj razpršena, reakcija na COX-2 pa žariščna. Na podlagi teh rezultatov sklepamo, da je za uravnavanje homeostaze v srcu v celoti odgovorna COX-1. Vnetno reakcijo ob srčnem infarktu verjetno posreduje predvsem COX-2, pri celjenju in nastanku brazgotine po SI pa sodelujeta obe izoformi, vendar je verjetno vloga COX-1 pomembnejša kot vloga COX-2.
Keywords: Miokardni infarkt; Myocardial Infarction; Obdukcija; Enzymology; Pathology; Prostaglandin-endoperoksidna sintaza; Prostaglandin-Endoperoxide Synthase; Histocitokemija; srce; heart; Autopsy; srčni infarkt; Histocytochemistry; biokemija; prostaglandini; encimi; patološka histologija