Eccentric voices and the representation of vocal virtuosity in fiction - Stawiarski, Marcin (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Avtor analizira načine predstavitve vokalne virtuoznosti v leposlovju, pri čemer se osredinja na koncept glasu, ki se v leposlovnem delu kaže z glasbeno ekscentričnostjo. Gre za roman Jamesa McCourta Mawrdew Czgowchwz (1975), ki pripoveduje zgodbo o operni pevki Mawrdew Czgowchwz. Glas v romanu je ekstravaganten in fanatičen ter vzbuja asociacije na nasilje in konflikte. Za McCourtov slog je značilna hiperbolična raba jezika, polna naštevanj v stilu Rabelaisa, tujk, neologizmov in nesmiselnih besed, ki zaradi težke izgovorljivosti prispevajo k muzikaličnoti jezika. Namen članka je prikazati (a) ekscentričnost kot osnovni način predstavljanja glasbe v književnosti, (b) vpliv ekscentričnosti na samo zgradbo besedila, ki vodi v specifične oblike poglasbenja leposlovja in (c) glas, ki se na koncu spremeni v fetiš.
Keywords: ekscentričnost; glas; glasba; leposlovje; McCourt, James: Mawrdew Czgowchwz; music; poglasbenje leposlovja