Profesionalizacija dela društev lastnikov gozdov - Krajčič, Darij (Gozdarski vestnik, 2006)
Članek obravnava možnosti profesionalizacije dela društev lastnikov gozdov. Model razvija na primeru Društva lastnikov gozdov Mirenske doline. Raziskava ni pokazala prekrivanja dejavnosti društva z drugimi organizacijami v prostoru, ampak povsem izvirne dejavnosti, njihovo dopolnjevanje in poglabljanje. Z aktivnim delovanjem društva je možnost uvajanja sodobnih tehnologij v gozdno delo bistveno večja kot brez njega. Koncentracija poseka, ki je za strojno sečnjo nujni pogoj, je tisti element h kateremu lahko takšno društvo bistveno prispeva. Ko razvoj društva preseže raven ljubiteljske dejavnosti, zahteva zaposlenega strokovnjaka, ki bi lažje in učinkoviteje organiziral društvene aktivnosti. Študij primera je pokazal, da stroški dveh strokovnjakov ne bi presegli 6% prodajne cene lesa pri letnem prometu 20.000 m3, če bi se celotna dejavnost društva financirala le iz tega vira. Seveda je tudi pri profesionalizaciji društva potrebna postopnost.
Keywords: zasebni gozdovi; lastniki gozdov; združenja; zaposlovanje; strojna sečnja; stroški