Razvojne možnosti Vrbe - Krajner, Petra (Urbani izziv, 2007)
S pripravo novega občinskega prostorskega načrta občine Žirovnica se obravnavatudi razvojni potencial tipične slovenske gručaste vasi z dislociranodominanto, obdane z značilno kulturno krajino in visoko simbolno vrednostjo na nacionalnem nivoju. Varovano območje kulturne dediščine s spomenikom - Prešernova rojstna hiša predstavlja razvojni potencial za vas Vrba, občino in državo znotraj EU, ki ga je nedvomno potrebno ohraniti, ne pa tudi zavirati v razvoju. Zato bosta v ta prostor v prihodnosti umeščena dva objekta: Dom kulture Vrba in obvozna cesta, ki naj hkrati rešuje prometno vozlišče Vrba in odpira pogled na značilne vedute kraja. V procesu izdelave OPN prihaja do usklajevanj različnih interesov v prostoru z upoštevanjem vseh varstvenih režimov in javno izraženega mnenja krajanov na predstavitvi. Dopolnjen osnutek OPN bo obravnaval variantne rešitve.
Keywords: prostorski plani; prostorski razvoj; prostorsko urejanje; razvojne možnosti; Vrba