Spomenica Jugoslovanske izseljeniške katoliške akcije iz Aumetza v Franciji (1931) - Drnovšek, Marjan (Dve domovini, 1998)
Prispevek obravnava besedilo spomenice Jugoslovanske izseljeniške katoliške akcije iz leta 1931, ki je nastal v rudarskem Aumetzu (Moselle) v Franciji. Besedilo je objavljeno v celoti. Avtor ga primerja z nekaterimi sočasnimi osnutki t.i. "izseljenskega programa", ki so nastajali v domovini. S primerjalno metodo je avtor opravil vsebinsko analizo spomenice, hkrati pa jo umešča v širši zgodovinski kontekst časa, v katerem je nastala.
Keywords: Catholic Church; France; Francija; izseljenstvo; katoliška cerkev; slovenski izseljenci