Mammographic oblique views 45° versus 60° - Obad Kovačević, Dragica (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Izhodišča. Pri standardnem presejalnem testu z mamografijo uporabljamo dvoje projekcij: kraniokavdalno in mediolateralno polstransko. Pri mediolateralni polstranski projekciji je kot centralnega žarka od 30° do 60°. Bolniki in metode. Primerjali smo debelino komprimirane dojke, zmnožek časa in električnega toka, izpostavljenost sevanju in kakovost slik pri dveh različnihmamografskih poševnih projekcijah: pod kotoma 45° in 60°. Preiskave smo naredili pri 33 ženskah, pri katerih smo zaradi diagnostičnih zahtev polegslikanja pod kotom 45° naredili tudi slikanje pod kotom 60°. Rezultati. Srednja vrednost debeline komprimirane dojke je bila pri slikanju pod kotom 60° statistično značilno nižja kot pod kotom 45° (47,8 vs. 50,7 mm, p<0.01); pravtako sta bili tudi statistično značilno nižji srednji vrednosti zmnoška časa in eletričnega toka ter izpostavljenosti sevanju (42,6 vs. 46,7 mAs, p<0.01; 0,67 vs. 0,78 mGy, p<0.01). Našli smo tudi razliko v kakovosti slik, ki pa ni bila statistično značilno boljša. Zaključki. Z uporabo polstranske mamografske projekcije pod kotom 60°smo dosegli vsaj enako kakovost mamografskih slik ob nižji sevalni dozi, kar je zelo pomembno, saj je mlečna žleza v dojki zelo radiosenzitivna.
Keywords: breast; Breast Diseases; diagnostika; Dojka, bolezni; dojke; Film Dosimetry; Film, dozimetrija; Mammography; Mamografija; Radiation Dosage; Radiation Monitoring; Sevanje, doziranje; Sevanje, monitorski nadzor; Termoluminiscentna dozimetrija; Thermoluminescent Dosimetry