Ugotavljanje razvoja specifičnih kompetenc za poučevanje plavanja pri praktikumu predmeta Plavanje 2 + 3 - Kapus, Jernej (Šport (Ljubljana), 2018)
Cilj raziskave je bil ugotoviti razvoj specifičnih kompetenc za poučevanje plavanja pri praktikumu predmeta Plavanje 2 + 3. V raziskavi je sodelovalo enainpetdeset študentov, ki so se po pet stopenjski Likertovi lestvici opredeljevali do podanih kompetenc. Vprašalnik so izpolnili petkrat. Prvič pred začetkom praktikuma, zadnjič ob njegovem zaključku, vmes pa takoj po vsakem učnem nastopu. Po mnenju študentov so večino specifičnih kompetenc s praktikumom izboljšali, saj smo pri 16 od 19 ugotovili statistično pomembne razlike v ocenah med testiranji. Glede na rezultate smo zaključili, da s praktikumom uspešno razvijamo večino specifičnih kompetenc študentov za poučevanje plavanja. Za pomembnejši učinek za razvoj nekaterih pa je potrebno nekaj več časa.
Keywords: plavanje; poučevanje plavanja; praktikum; raziskave; samorefleksija; šport