Kognitivni pristop k iskanju in komunikaciji informacij - Zupanič, Saša (Knjižnica, 1997)
Kognitivni pristop (stališče/vidik) v iskanju in komunikaciji informacij ter v bibliotekarski in informacijski vedi nasploh se je začel uveljavljati v sedemdesetih letih. Danes je prisoten v študijah, kot so študije literature in objektivnega znanja, študije uporabnikov, študije informacijskih posrednikov in študije sistemov za iskanje informacij. Močan vpliv ima kognitivno stališče v več znanstvenih disciplinah, ki so danes združene pod okriljem krovne znanosti, imenovane kognitivna znanost. Pod vplivom kognitivnega stališča v marsikateri znandtveni disciplini prihaja do razkola in do nove paradigme, običajno imenovane kognitivna paradigma. Definicija Kuhnovega pojma paradigma nam za bibliotekarsko in informacijsko vedo pove, da se le-ta nahaja na pred-paradigmatski stopnji. Kljub temu pa nekateri avtorji govorijo vsaj o obstoju dveh paradigem v bibliotekarski in informacijski vedi: o fizični in kognitivni paradigmi. Zgodovinski pregled kognitivno orientiranih raziskav Brookesa, De Meya, Belkina Ingversena in drugih omogoča vpogled v razvoj bibliotekarske in informacijske znanstvene misli do danes.
Keywords: Knjižničarstvo; Informacijska znanost; Iskanje informacij; Kognitivna znanost; library science; bibliotekarstvo