Kozinski pil – od katastrskega mejnika do gravimetrične točke - Triglav Čekada, Mihaela (Geodetski vestnik, 2025)
Nekatere lokacije, kjer danes stojijo geodetska znamenja različnih vrst, imajo zelo dolgo zgodovino. Tako velikokrat ugotovimo, da so vrhovi, na katerih stojijo trigonometrična znamenja ali katastrski mejniki, že nekaj stoletij nazaj označevali mejne točke gospostev (Triglav Čekada, 2023; Triglav Čekada et al., 2022), na nekaterih pa so še v rimskih časih stala gradišča (Triglav Čekada, 2022). Tokrat si bomo pogledali prav poseben primer geodetske točke, imenovane Kozinski pil, ki je izpričana v opisu meje Švarceneškega gospostva že leta 1711. V dvajsetem stoletju je mejno vlogo katastrske občine izgubila, po drugi svetovni vojni pa je postala gravimetrična točka, kar je še danes.
Keywords: boundary mark; column from Kozina; gravimetric point; gravimetrična točka; Kozinski pil; mejnik