Novo dvojno poimenovanje podlubnikov (Scolytinae) in strženarjev (Platypodinae) v slovenščini - Jurc, Maja (Acta silvae et ligni, 2026)
Prispevek obravnava zgodovino slovenskega poimenovanja podlubnikov, vključno z novim dvojnim slovenskim poimenovanjem, ki je bilo objavljeno v monografiji Scopolia 108 (2024). Zbrana so stara slovenska imena podlubnikov iz strokovne in znanstvene literature, ki so bila večinoma troimenska in so temeljila na tedanji razvrstitvi podlubnikov v tri poddružine. Podatki v Scopoliji 108 so bili večinoma pridobljeni s terenskimi raziskavami, ter pregledom entomoloških zbirk. Navedeni so podatki za 117 vrst podlubnikov (Scolytinae) in eno vrsto strženarja (Platypodinae). Sistematični pregled obravnavanih poddružin je omogočil dodelitev imen za nove vrste in preimenovanje neustreznih slovenskih imen. Sledili smo načelu dvojnega poimenovanja, tako da vrstno ime vedno vsebuje tudi enoznačno rodovno ime. Upoštevali smo dosedanja vrstna slovenska, znanstvena, nemška in angleška imena, morfološke in ekološke značilnosti podlubnikov, njihove gostiteljske rastline ter (redkeje) tudi njihovo geografsko razširjenost. V prispevku so podana tudi slovenska vrstna imena za tri nove tujerodne podlubnike, ki so bili v Sloveniji najdeni po objavi Scopoilje 108.
Keywords: bark beetles; Coleoptera; Curculionidae; dvojno slovensko poimenovanje; pinhole borers; podlubniki; Slovenian binomial nomenclature; strženarji; terminologija; terminology; zoologija; zoology