Vpliv faznih mej na električne lastnosti keramičnih gorivnih celic - Kek-Merl, Darja (Vakuumist, 2000)
Električne lastnosti trdnih materialov, kot so polprevodniki in trdni ionski prevodniki, v veliki meri določajo lastnosti mej. Mejo definiramo kot področje, ki loči homogene dele materiala. Poleg mej med zrni v polikristaličnem trdnem elektrolitu in mej med različnimi fazami je v gorivnihcelicah pomembna še trojna fazna meja (elektroda/elektrolit/plin), kjer poteka elektrokemijska reakcija. Poznavanje kinetike reakcije je pomembnoza optimizacijo delovanja gorivne celice in razvoj materialov.
Keywords: polprevodniki; gorivne celice; delovanje; elektrokemijske reakcije