Stališča gimnazijcev do slovenskih jezikovnih zvrsti - Bitenc, Maja (Annales. Series historia et sociologia, 2014)
V dveh poskusih smo s tehniko prikritih dvojic med dijaki idrijske in ljubljanske gimnazije ugotavljali stališča do knjižnega pogovornega jezika oziroma narečja in vpliv metodologije na dobljene odgovore. Prvi od dveh zaporednih člankov predstavlja teoretski okvir za proučevanje jezikovnih stališč in prvi poskus, ki prinaša tako kvantitativne kot kvalitativne rezultate. Ocene kažejo, da idrijski dijaki govorko pri uporabi narečja ocenjujejo nižje pri solidarnostnih in statusnih lastnosti, ljubljanski pa nižje pri statusnih, a višje pri solidarnostnih lastnostih. Odgovori na vprašanja odprtega tipa osvetljujejo kvantitativne ocene.
Keywords: gimnazijci; Idrija; jezikovna stališča; knjižni pogovorni jezik; Ljubljana; raziskave; Slovene; Slovene dialects; slovenska narečja; slovenščina; social psychology; socialna psihologija