Veliki oktober in veseli december - Komel, Dean (Studia Historica Slovenica, 2018)
Članek obravnava oktobrsko revolucijo kot ključni dogodek 20. stoletja, ki nas postavlja pred vprašanje revolucije kot take. Revolucije pri tem ne motrimo kot družbenega fenomena, marveč v kontekstu totalizacije družbene subjektivitete, ki lahko prejema tudi totalitaristične oblike. V tem pogledu je potrebno znova premisliti vidik totalitarne ideologije kot orodja in orožja v funkciji družbene moči. Naposled smo soočeni s filozofskim vprašanjem, kaj se dogaja - ne zgolj zavoljo milijonskih žrtev revolucionarnega terorja, marveč spričo nihilističnega razmaha družbene subjektivitete - s smislom človeškosti in posameznikovo eksistenco.
Keywords: družbene spremembe; ideologija; nasilje; revolucije; totalitarizem