Poselitev kot prostorski sistem in predmet obravnave v prostorskem načrtovanju - osnovni pojmi - Hazler-Papič, Milena (Urbani izziv, 2004)
Ob izteku veljave planskih aktov države in občin za obdobje od leta 1984 do leta 2000 (2004) je pozornost usmerjena na spremembe na področju usmerjanja razvoja poselitve, kakor jih prinaša novi zakon o urejanju prostora. Primerjava nove terminologije z že uveljavljeno ne kaže bistvenega izboljšanja. Nekateri novo predloženi pojmi so v že uveljavljeno pojmovno polje vnesli nepotrebno zmedo. Izostala je opredelitev poselitvenega sistema kot prostorske sestavine, kar kaže na njeno pomanjkljivo, necelovito obravnavo. Za ustrezne pojmovne opredelitve na področju poselitve je potrebno le-to spoznavati kot sistem, ki je ob tem tudi samostojno resorno področje. Načrtovanje razvoja poselitve in njeno vključevanje v prostorski planski proces sta pri tem samo dva od vidikov njene obravnave. Prispevek prinaša osnovno analizo prostorskega poselitvenega sistema in s tem povezan predlog pojmovnih oznak.
Keywords: naselja; poselitev; prostorski plani; prostorsko planiranje; spatial planning