Gibanja šolske populacije na C. K. gimnaziji v Kopru med leti 1858-1919 - Marković, Ivan (Annales. Series historia et sociologia, 1996)
Na Cesarsko-kraljevi gimnaziji v Kopru, najstarejši koprski izobraževalni ustanovi, se je redno izobraževalo nemalo število dijakov slovanskega oz. slovenskega rodu. V obdobju 1858-1919 pa je v tej šolski ustanovi, ki je še danes namenjena izobraževanju dijakov italijanske narodnosti, redno potekal tudi pouk slovanskih jezikov, dejstvo, ki ga ne gre prezreti pri ugotavljanju razsežnosti zametkov slovenskega šolstva na Primorskem.
Keywords: 1858/1919; gimnazije; Koper; school; šolstvo; večjezično šolstvo; zgodovinski pregledi