Why the concept of private demand for innovations should be understand: the case of ex-YU countries - Stojanovska, Slagjana (Mednarodno inovativno poslovanje, 2018)
Namen tega prispevka je zagotoviti primerjalno analizo zasebnega povpraševanja po inovacijah v kontekstu bivših jugoslovanskih držav, kot so Slovenija, Hrvaška, Srbija in Makedonija od leta 2011 do leta 2016. Ključna spremenljivka za pomembnost povpraševanja po inovacijah je prefinjenost kupca. Signalizira zmožnost kupcev, da izberejo izdelke in storitve, ki temeljijo na uspešnosti, ne pa na ceni, in nosijo stroške izdelkov na začetku življenjskega cikla. Podjetja, ki se soočajo s prefinjenim domačim trgom, verjetno prodajajo izdelke visoke kakovosti in bi morala biti v neposredni bližini takim potrošnikom, da bi podjetju omogočili boljše razumevanje potreb in želja kupcev ter zaznavanje vrednost izdelka. Iz kulturnih ali zgodovinskih razlogov so lahko kupci v nekaterih državah bolj zahtevni kot v drugih. Zato izhajamo iz ugotovitve, da "višja stopnja prefinjenosti kupcev lahko razloži višje deleže inovativne prodaje" (Hollanders in Es-Sadki, 2017, str. 42) in nasprotno, "nižji deleži inovativne prodaje lahko razložijo nižje stopnje kupca prefinjenosti" v navedenih državah.
Keywords: buyer sophistication; innovations; inovacije; prefinjenost kupcev; private demand; prodaja; sales; value; vrednost; zasebno povpraševanje