Engel des Vergessens - Curk, Mateja (Primerjalna književnost, 2017)
V nemškem jeziku napisan roman Engel des Vergessens problematizira dilemo o tem, ali gre "drugi" jezik v primeru zgodbe o življenju slovenske manjšine na od nekdaj napetem stičišču regionalnih in nadregionalnih tradicij, zgodovinskih in modernih, kulturnih in narodnih identitet razumeti kot znak napredujoče asimilacije slovenske manjšine na Koroškem ali je simbol prelamljanja z dotedanjim razumevanjem manjšinske skupnosti v Avstriji kot regionalne in vpetosti literarnega ustvarjanja koroških Slovencev v globalni kontekst pisanja v "drugem" jeziku.
Keywords: "Angel pozabe"; Austrian literature; avstrijska književnost; bilingualism; Carinthian Slovenes; Carinthian Slovenians; dvojezičnost; Haderlap, Maja, 1961-; jezikovna identiteta; koroški Slovenci; language identity; literarni dialog; literary dialogue; narodne manjšine; national minorities