S plesom do zdravja - Premelč, Jerneja (Šport (Ljubljana), 2016)
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, za katero pri nas trpi več kot 7000 bolnikov. Plesna terapija je uspešna terapija za bolnike s parkinsonovo boleznijo, ki jo drugod po svetu uporabljajo za izboljšanje več sposobnosti tako pri parkinsonizmu kot tudi pri nekaterih drugih boleznih. Plesna terapija izboljšuje motorične sposobnosti, s tem pa hojo, držo telesa in gibanje rok ter prstov. Hkrati zmanjšuje depresivnost in anksioznost ter izboljšuje kognitivne sposobnosti. Glasba bolnike dodatno motivira, da vadijo intenzivneje in dlje, ob tem pa doživljajo večje zadovoljstvo. Z vsemi pozitivnimi vplivi plesna terapija izboljšuje kvaliteto življenja bolnikov s parkinsonovo boleznijo.
Keywords: dance; dance therapy; health; parkinsonova bolezen; Parkinson's disease; ples; plesna terapija; sport; šport; zdravje