A numerical analysis of fluid flow and heat transfer characteristics of zno-ethylene glycol nanofluid in rectangular microchannels - Uysal, Cuneyt (Strojniški vestnik, 2016)
Članek predstavlja numerično preiskavo lastnosti toka fluida in prenosa toplote v pravokotnih mikrokanalih z različnimi razmerji stranic (alfa = 1 to 2) za nanofluid ZnO-etilenglikol (EG). Uporabljeni so bili različni volumski deleži nanodelcev (fi = 1 % to 4 %) v nanofluidu ZnO-EG. Tok je obravnavan kot enofazen, trirazsežnosten, stacionaren, nestisljiv, toplotno razvijajoči se laminarni tok. Uporabnost nanofluida ZnO-EG kot medija za prenos toplote pri hlajenju elektronskih naprav in vpliv geometrijske konfiguracije kanala sta bila preiskana z numerično analizo. Sistem je oblikovan kot mikrokanal, pritrjen na vročo površino za odvajanje toplote, ki nastaja v poljubni elektronski napravi (npr. v računalniških čipih). Toploti, ki jo ustvarja elektronska naprava, je tako izpostavljena spodnja stena mikrokanala.
Keywords: črpalna moč; konvektivni prenos toplote; nanofluid ZnO-EG; pravokotni mikrokanali; razmerje stranic; tlačni padec; toplotni upor